Lejárt minőség-megőrzési idejű termékek adományozása

 

Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiájának egyik fő célkitűzése a fenntartható élelmiszer-termelés ösztönzése. A célok teljesülése érdekében az Európai Bizottság élelmiszerhigiéniával foglalkozó munkacsoportja az élelmiszer higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet és az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról szóló 853/2004/EK rendelet módosításával igyekszik megteremteni a lejárat közeli fogyaszthatósági idejű, illetve már lejárt, de még biztonságos minőség-megőrzési idejű élelmiszerek adományozás céljából történő újraelosztásának európai uniós jogszabályi lehetőségeit.

 

A fenti munka eredményeként 2021. március 3-án jelent meg az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet mellékleteinek az élelmiszer-allergének kezelése, az élelmiszer-újraelosztás és az élelmiszer-biztonsági kultúra tekintetében történő módosításáról szóló (EU) 2021/382 rendelet. Ez a rendelet először teszi lehetővé a lejárt minőség-megőrzési idejű termékek adományozás céljából történő újra elosztását az Európai Unió területén, amennyiben azok megfelelnek a rendeletben rögzített feltételeknek.

Bővebb információk

 3

2021